Το απαράμιλλο ενδιαφέρον και η αγάπη για τον τόπο μας, έδωσε το έναυσμα της δημιουργίας αυτής της μικρής σελίδας στο διαδίκτυο. Σκοπός της προσπάθειάς μας αυτής είναι:
· Να καλύψουμε την ανάγκη ενημέρωσης των απανταχού Πολυρραχιωτών
· Να παροτρύνουμε τις νεότερες γενιές να γνωρίσουν τις ρίζες τους και να αγαπήσουν τη γενέτειρα των προγόνων τους.
· Να προβάλουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου μας.
Καλή ξενάγηση!

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Πώς να χρησιμοποιείτε κατάλληλα τις παροιμίες

Στον καθημερινό προφορικό σας λόγο χρησιμοποιείτε πάρα πολύ συχνά διάφορες παροιμίες. Τις χρησιμοποιείτε όμως σωστά; Ξέρετε ακριβώς τη σημασία τους ή νομίζετε ότι την ξέρετε; Παρατηρείται αρκετές φορές οι παροιμίες που χρησιμοποιείτε να μην συνάδουν με τα λεγόμενά σας; Μιας και οι παροιμίες είναι έντονα συνυφασμένες με την ζωή μας και τον τρόπο που εκφραζόμαστε καθώς πηγάζουν από τη σοφία του λαού μας, καλό θα ήταν να βελτιώσουμε το πώς τις χρησιμοποιούμε και σε αυτό θα βοηθήσει το παρόν άρθρο.
  • «Δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι»: Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να δείξετε πόσο οι φίλοι μοιάζουν σε τρόπο σκέψης.
  • «Κάποιου γάιδαρο χαρίζανε και τον κοίταζε στα δόντια»: Χρησιμοποιείται για όσους κοιτούν τις λεπτομέρειες και χάνουν την ουσία.
  • «Αγάλι -αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι»: Με αυτή την παροιμία μπορείτε να συστήσετε σε κάποιον να κάνει υπομονή μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • «Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι»: Την λέμε για δύο ανθρώπους με τις ίδιες κατά κανόνα αρνητικές ιδιότητες και συνήθειες οι οποίοι ταιριάζουν και γίνονται φίλοι ή παντρεύονται.
  • «Κάθε πράμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο»: Την συγκεκριμένη παροιμία τη χρησιμοποιούμε για να δείξουμε σε κάποιον ότι δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να προβεί σε κάποια ενέργεια και ότι θα πρέπει να περιμένει.
  • «Όσα  δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια»: Την χρησιμοποιούμε για όσους υποβιβάζουν μία κατάσταση,ένα πράγμα το οποίο είναι αδύνατο να αποκτήσουν.
  • «Λείπει ο γάτος και χορεύουν τα ποντίκια»: Χρησιμοποιείται για όσους εκμεταλλεύονται την απουσία κάποιου και βρίσκουν ευκαιρία να κάνουν τα δικά τους.
  • «Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια»: Τα μικρά παιδιά και οι τρελοί είναι αυθόρμητοι και λένε τις σκέψεις τους χωρίς να τις επεξεργαστούν.
  • «‘Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι,αργεί να ξημερώσει»: Την χρησιμοποιούμε όταν μπλέκονται πολλοί σε μία κουβέντα λέγοντας τη γνώμη τους,πράγμα που δεν έχει αποτέλεσμα.
  • «Ανάθρεψε τον ποντικό να φάει το μαλλί σου»: Τη χρησιμοποιούμε για τους αχάριστους ανθρώπους που δεν αναγνωρίζουν το πόσο κάποιοι άλλοι τους έχουν βοηθήσει.
  • «Πάρτον και στο γάμο σου να σου πει και του χρόνου»: Η συγκεκριμένη παροιμία τη χρησιμοποιούμε όταν κάποιος λέει κάτι παράταιρο και άκυρο,φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους άλλους.
Από Pesmoupws.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου