Το απαράμιλλο ενδιαφέρον και η αγάπη για τον τόπο μας, έδωσε το έναυσμα της δημιουργίας αυτής της μικρής σελίδας στο διαδίκτυο. Σκοπός της προσπάθειάς μας αυτής είναι:
· Να καλύψουμε την ανάγκη ενημέρωσης των απανταχού Πολυρραχιωτών
· Να παροτρύνουμε τις νεότερες γενιές να γνωρίσουν τις ρίζες τους και να αγαπήσουν τη γενέτειρα των προγόνων τους.
· Να προβάλουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου μας.
Καλή ξενάγηση!

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Πώς να αποξηράνω λουλούδια!


Πρώτα από όλα είναι καλό να γνωρίζετε ότι δεν είναι δυνατό να αποξηρανθούν όλων των ειδών τα λουλούδια. Μερικά λουλούδια περιέχουν τόσο πολλή υγρασία που ακόμα και αν τα αποξηράνουμε σε άμμο αποξήρανσης δεν θα έχουμε αποτέλεσμα.
Τα βήματα είναι τα εξής:

 
1.      Συλλέξτε τα άνθη σας από το πρωί μέχρι το απόγευμα σε μέρες με ηλιοφάνεια και ξηρή ατμόσφαιρα. Αποφύγετε τις μέρες με συννεφιά, με υψηλή υγρασία, μετά από βροχή ή πότισμα, γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την πλήρη αποξήρανσή τους και επιπλέον αλλοιώνεται το σχήμα και η ποιότητά τους.
2.      Επιλέξτε άνθη στο στάδιο του μπουμπουκιού ή μόλις αρχίζουν να ανοίγουν τα πρώτα πέταλα. Απορρίψτε τα υπερώριμα άνθη γιατί έχουν μειωμένη ανθεκτικότητα στους χειρισμούς και κακή ποιότητα.
Ας δούμε λοιπόν εύκολους τρόπους αποξήρανσης λουλουδιών:

·       Αποξήρανση στον αέρα
Ο πιο απλός τρόπος για την αποξήρανση ανθέων και λουλουδιών είναι να σχηματίσουμε δεσμίδες – μπουκέτα από φρεσκοκομμένα λουλούδια και να τα κρεμάσουμε ανάποδα.  Αφαιρούμε πρώτα τα φύλλα από τα λουλούδια  και δένουμε τα ανθικά τους στελέχη σε απόσταση 5 εκ. από τη βάση τους.  Τα κρεμάμε ανάποδα  με τα λουλούδια προς τα κάτω για να ξεραθούν με τη βοήθεια του αέρα. Το μέρος που θα τα κρεμάσουμε πρέπει να είναι χωρίς υγρασία, με καλό αερισμό μακριά από τον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ευκολότερη απομάκρυνση του νερού, με τη διαδικασία της εξάτμισης, που βρίσκεται μέσα στους φυτικούς ιστούς. Στα πολύ λεπτεπίλεπτα λουλούδια μπορούμε όταν τα κρεμάσουμε ανάποδα να τα σκεπάσουμε με μια εφημερίδα σε σχήμα ομπρέλας για να τα προστατεύσετε από το πολύ φως που τα ξεθωριάζει και την σκόνη.
  • Αποξήρανση με την κλασσική μέθοδο του βιβλίου
Πάρτε ένα βαρύ βιβλίο π.χ. ένα τόμο εγκυκλοπαίδειας, ανοίξτε το στην μέση και βάλτε επάνω τρία κομμάτια χαρτί κουζίνας (απορροφητικό), τα λουλούδια και από επάνω πάλι τρία κομμάτια χαρτί κουζίνας.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τηλεφωνικό κατάλογο, οπότε δε χρειάζεστε χαρτί κουζίνας.  Κλείστε το βιβλίο, πιέζοντας μέσα τα λουλούδια και βάλτε επάνω ένα δεύτερο βαρύ βιβλίο.  Αφήστε τα στην άκρη για περίπου 1-3 εβδομάδες.  Η μέθοδος αυτή είναι πιο αργή, αλλά δύσκολα θα αποτύχετε. Χρησιμοποιήστε τα αποξηραμένα λουλούδια σας για διάφορες κατασκευές, όπως συνθέσεις για καδράκια, κάρτες κ.α. Πριν τα χρησιμοποιήσετε μπορεί να χρειαστεί να τα ψεκάσετε με λίγη λακ για τα μαλλιά, για να κρατάνε καλύτερα.
 Αποξηράνετε λοιπόν, τα λουλούδια σας και διακοσμήστε όμορφα το χώρο σας!!!

Από pesmoupws

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου