Το απαράμιλλο ενδιαφέρον και η αγάπη για τον τόπο μας, έδωσε το έναυσμα της δημιουργίας αυτής της μικρής σελίδας στο διαδίκτυο. Σκοπός της προσπάθειάς μας αυτής είναι:
· Να καλύψουμε την ανάγκη ενημέρωσης των απανταχού Πολυρραχιωτών
· Να παροτρύνουμε τις νεότερες γενιές να γνωρίσουν τις ρίζες τους και να αγαπήσουν τη γενέτειρα των προγόνων τους.
· Να προβάλουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου μας.
Καλή ξενάγηση!

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Η Ζωή Τσόκανου με καταγωγή από το Πολύρραχο-Σερβίων είναι η νέα διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης



Καλλιτεχνική Διευθύντρια


Ζωή Τσόκανου







Η ελληνίδα αρχιμουσικός με σπουδές στην γενέτειρά της Θεσσαλονίκη και στη Ζυρίχη της Ελβετίας έχει αποσπάσει διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς νέων μαέστρων και έχει συνεργαστεί τα τελευταία χρόνια με πολυάριθμες ορχήστρες και λυρικά θέατρα στην Ευρώπη.

Από την καλλιτεχνική περίοδο 2014-2015 εργάζεται ως μόνιμη αρχιμουσικός στο θέατρο της Ερφούρτης, πρωτεύουσας του γερμανικού κρατιδίου της Θουριγγίας, διευθύνοντας πληθώρα παραστάσεων όπερας και συμφωνικές συναυλίες. Στο ρεπερτόριο της περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων έργα όπως ‘Τόσκα’, ‘Οθέλλος’, ‘Μάκβεθ’, ‘Φάουστ’, ‘Πουλημένη Μνηστή’, ‘Ριγκολέττο’, ενώ η παραγωγή της ‘Ορφέας και Ευριδίκη’ του Γκλουκ ψηφίστηκε ως η καλύτερη παράσταση της περιόδου 2015-2016. Διετέλεσε μουσική διευθύντρια του οργανισμού μουσικού θεάτρου της Αρόζα στο πλαίσιο του ομώνυμου ελβετικού φεστιβάλ την περίοδο 2011-2014 και μόνιμη φιλοξενούμενη αρχιμουσικός της ορχήστρας τη δυτικής Βοημίας.
Έχει συνεργαστεί με σημαντικές ευρωπαϊκές ορχήστρες όπως την ορχήστρα της ισπανικής ραδιοφωνίας στη Μαδρίτη, την εθνική συμφωνική ορχήστρα της Lille, τα Festival Strings της Λουκέρνης, τη συμφωνική ορχήστρα της Σιλεσίας, την ακαδημαϊκή ορχήστρα της Ζυρίχης, τις φιλαρμονικές ορχήστρες της Βρέμης, Ερφούρτης, Ρένγκενσμπουργκ και Χάγκεν, την ορχήστρα δωματίου του Ίγκολσταντ, την ακαδημαϊκή ορχήστρα της Σοφίας, τη συμφωνική ορχήστρα του Biel, την ορχήστρα δωματίου Μπεργκ στην Πράγα. Στην Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονικης, την Κρατική Αθηνών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τη συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονικης.
Το ντεμπούτο της στον τομέα της όπερας έκανε το 2008 στο Τέπλιτσε τη βόρειας Βοημίας διευθύνοντας ‘Ντον Τζιοβάνι’. Ακολούθησαν συνεργασίες με τη Σύγχρονη Όπερα Ζυρίχης, το Θέατρο του Ρένγκενσμπουργκ, το ελβετικό στούντιο όπερας κ.α. Τον Απρίλη του 2017 εμφανίστηκε στο θέατρο της Βρέμης διευθύνοντας ‘Ριγκολέττο’ και στην Όπερα της πόλης Χάγκεν παρουσιάζοντας την όπερα του Ντονιτσέτι ‘Λουτσία ντι Λαμερμουρ’. Επόμενες εμφανίσεις περιλαμβάνουν ‘Il Trovatore’ στο φεστιβάλ Domstufen και συνεργασία με το φεστιβάλ όπερας του Longborough στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Εθνική Λυρική Σκηνή μετά την πρωτοχρονιάτικη συναυλία του 2013 εμφανίζεται τακτικά διευθύνοντας παραστάσεις όπερας οπερέτας και μπαλέτου.
Είχε την τιμή να εργαστεί ως βοηθός του Bernard Haitink και την ορχήστρα Tonhalle της Ζυρίχης. 
Φιναλίστ για τη θέση του βοηθού αρχιμουσικού στην Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, επιλέχθηκε δύο συνεχόμενες χρονιές να συμμετάσχει στο Μaster Class διεύθυνσης ορχήστρας με τον Bernard Haitink στα πλαίσια του φεστιβάλ της Λουκέρνης, όπως επίσης με τον David Zinman και την ορχήστρα Tonhalle.
Σπούδασε στην γενέτειρα της Θεσσαλονίκη πιάνο και ανωτέρα θεωρητικά. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., ενώ συνέχισε ανώτερες σπουδές πιάνου και διεύθυνσης ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ζυρίχης.

(Η Ζωή Τσόκανου με καταγωγή από το Πολύρραχο-Σερβίων είναι κόρη του Δημήτρη Τσόκανου και της Γεωργίας)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου