Το απαράμιλλο ενδιαφέρον και η αγάπη για τον τόπο μας, έδωσε το έναυσμα της δημιουργίας αυτής της μικρής σελίδας στο διαδίκτυο. Σκοπός της προσπάθειάς μας αυτής είναι:
· Να καλύψουμε την ανάγκη ενημέρωσης των απανταχού Πολυρραχιωτών
· Να παροτρύνουμε τις νεότερες γενιές να γνωρίσουν τις ρίζες τους και να αγαπήσουν τη γενέτειρα των προγόνων τους.
· Να προβάλουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου μας.
Καλή ξενάγηση!

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Πρόσκληση εγκαινίων Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Πολυρράχου στις 4-11-2018

Ιερά Μητρόπολις Σερβίων & Κοζάνης
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Πολυρράχου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ


Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την τελετή των Εγκαινίων του περικαλλούς Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Πολυρράχου που θα τελεσθεί υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παύλου την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

07:00 Ακολουθία του Όρθρου

08:00 Τελετή των Εγκαινίων

09:00 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου
          Μητροπολίτου μας κ.κ. Παύλου

Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου
Ο Πρόεδρος
Αρχιμ. Θεοφύλακτος Δαλαγιώργος



Από Παναγιώτη Καραγιάννη Θεολόγο -  Οκτώβριος 2018
Ο ΝΑΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ          
          Στα Αποστολικά χρόνια οι πρώτοι χριστιανοί συγκεντρώνονταν σε ιδιωτικά σπίτια και «ήταν εκεί προσκαρτερούντες τη διδαχή των Αποστόλων, και τη κοινωνία και τη κλάσει του άρτου, και ταις προσευχαίς» Πρ. 2,42) δηλ. ήταν αφοσιωμένοι στη διδασκαλία των Αποστόλων, στη μεταξύ τους κοινωνία, στην τέλεση της θείας Ευχαριστίας, και στις προσευχές. Με την αύξηση του αριθμού των πιστών χρησιμοποιούσαν για τον ίδιο σκοπό  οικήματα που ονομάζονταν «ευκτήριοι οίκοι». Στην περίοδο των διωγμών οι χριστιανοί για να προστατευτούν από τη μανία των Ρωμαίων ειδωλολατρών κατέφευγαν στις κατακόμβες. Εκεί προσεύχονταν, έθαβαν τους μάρτυρες και προτιμούσαν να τελέσουν  τη θεία Ευχαριστία πάνω στον τάφο του μάρτυρα. Ο κάθε Μαρτυρικός τάφος γινόταν Αγία Τράπεζα. Στη συνέχεια ανεγείρονται Ναοί, επειδή, όμως, δεν ήταν δυνατόν σε κάθε Ναό να υπάρχει και Μαρτυρικός τάφος, όρισε η Εκκλησία να εγκαινιάζεται κάθε Ναός με την τοποθέτηση στην Αγία Τράπεζα Τιμίων Λειψάνων Αγίων Μαρτύρων.

         Τα εγκαίνια του Ναού τελούνται από τον επίσκοπο, ο οποίος προσκομίζει τα ιερά λείψανα στο Ναό που πρόκειται να εγκαινιασθεί. Στο τέλος του όρθρου αρχίζει η τελετή των εγκαινίων. Ο Επίσκοπος κρατάει στα χέρια του τα άγια Λείψανα, προπορεύονται οι ιερείς με το Ευαγγέλιο και ακολουθούν όλοι οι χριστιανοί. Πραγματοποιούνται τρεις λιτανείες έξω στο Ναό και στο τέλος της τρίτης γίνεται η είσοδος στο Ναό. Ενώ οι πόρτες είναι κλειστές ο επίσκοπος προστάζει τρεις φορές αυτούς που είναι πίσω από τις πόρτες να τις ανοίξουν στο Βασιλέα της δόξης λέγοντας « Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών…» και από μέσα ακούγονται τα λόγια που έλεγαν οι Άγγελοι την ώρα της Ανάληψης του Κυρίου «Τίς έστιν ο Βασιλεύς της δόξης;» Όταν ανοίξουν οι πόρτες ο Επίσκοπος και ο λαός εισέρχονται θριαμβευτικά στο Ναό. Τοποθετεί τα άγια Λείψανα στο κέντρο της Αγίας Τραπέζης σε ειδική οπή που υπάρχει για το λόγο αυτό και ονομάζεται «φυτόν». Πάνω από τα Άγια Λείψανα ρίχνει κηρομαστίχη, ένα μίγμα από καθαρό κερί και αρώματα που συμβολίζουν τα μύρα με τα οποία ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας άλειψε το Σώμα του Ιησού πριν τον ενταφιασμό. Εξάλλου και η Αγία Τράπεζα τον Τάφο του Ιησού συμβολίζει. Σφραγίζεται το «φυτόν» και ο Επίσκοπος πλένει με χλιαρό νερό και σαπούνια την Αγία Τράπεζα. Στο τέλος σταυρώνει την Αγία Τράπεζα με Άγιο Μύρο καθώς και τα ιερά αντιμήνσια. Το κάθε ένα από τα αντιμήνσια είναι αντί της Αγίας Τραπέζης απαραίτητο για κάθε θεία Λειτουργία. Στις 4 γωνίες τοποθετούνται οι 4 Ευαγγελιστές και κατόπιν τα επίσημα καλύμματα. Στη συνέχεια ο Επίσκοπος κρατώντας στα χέρια του ένα καλάμι, στο άκρο του οποίου υπάρχει σφουγγάρι με κηρομαστίχη και Άγιο Μύρο, σχηματίζει το μονόγραμμα του Χριστού (ΧΡ) στα τέσσερα σημεία του Ναού. Μετά την τελετή των εγκαινίων ακολουθεί η πρώτη Αρχιερατική θεία Λειτουργία.
          Τα Εγκαίνια αποτελούσαν πάντοτε και αποτελούν ένα λαμπρό πανηγύρι στο οποίο συμμετέχει  όλη η κοινότητα. Ένα τέτοιο πανηγύρι θα ζήσουμε την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 στα Εγκαίνια του ενοριακού μας Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, του Μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου.                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου