Το απαράμιλλο ενδιαφέρον και η αγάπη για τον τόπο μας, έδωσε το έναυσμα της δημιουργίας αυτής της μικρής σελίδας στο διαδίκτυο. Σκοπός της προσπάθειάς μας αυτής είναι:
· Να καλύψουμε την ανάγκη ενημέρωσης των απανταχού Πολυρραχιωτών
· Να παροτρύνουμε τις νεότερες γενιές να γνωρίσουν τις ρίζες τους και να αγαπήσουν τη γενέτειρα των προγόνων τους.
· Να προβάλουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου μας.
Καλή ξενάγηση!

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας: Αναφορικά με την εκτεταμένη προσβολή του πρίνου και της δρυός στην περιοχή της Δ.Κ. Αιανής και του Τ.Κ. Χρωμίου, Δήμου Σερβίων - Βελβεντού της Π.Ε. Κοζάνης

Αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορά την εκτεταμένη προσβολή του πρίνου και της δρυός στην περιοχή της Δ.Κ. Αιανής και του Τ.Κ. Χρωμίου, Δήμου Σερβίων - Βελβεντού της Π.Ε. Κοζάνης, ενημερώνουμε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (Δασαρχείο Κοζάνης), απέστειλαν άμεσα προς εξέταση δείγματα του εντόμου προς το εργαστήριο του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης.
Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων προέκυψε ότι : 
- Η εκτεταμένη προσβολή του πρίνου και της δρυός στην περιοχή της Δ.Κ. Αιανής και του Τ.Κ. Χρωμίου, Δήμου Σερβίων - Βελβεντού της Π.Ε. Κοζάνης, οφείλεται στο πολυφάγο έντομο Lymantria dispar. Το λεπιδόπτερο αυτό εμφανίζει περιοδικές πληθυσμιακές εξάρσεις ανά σχετικά σταθερά χρονικά διαστήματα (7-10 χρόνια), και προφανώς φέτος ο πληθυσμός του βρίσκεται σε μια τέτοια επιδημική κατάσταση, καθώς παρόμοια συμπτώματα αναφέρονται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, Την περίοδο αυτή, οι προνύμφες του είδους τρέφονται με τα φύλλα πολλών διαφορετικών πλατύφυλλων ειδών, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται και τα προαναφερθέντα είδη.
- Σύμφωνα με το πόρισμα των εργαστηριακών εξετάσεων του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης, στην παρούσα χρονική στιγμή, η βιολογική εξέλιξη του εντόμου βρίσκεται στο στάδιο της προνύμφης, (το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οπότε και οι νεαρές προνύμφες θα νυμφωθούν) και δεν είναι δυνατή η καταπολέμηση του είδους, καθώς στο παρόν στάδιο η επέμβαση δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

- Σε κάθε περίπτωση η ζημιά που έχει προκληθεί θα αποκατασταθεί γρήγορα, διότι αφενός μεν πρόκειται για φυτικά είδη που ανακάμπτουν γρήγορα από παρόμοιες προσβολές, αφετέρου δε βρισκόμαστε στην μέση της βλαστητικής περιόδου.
Πηγή: ai-vres

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου