Το απαράμιλλο ενδιαφέρον και η αγάπη για τον τόπο μας, έδωσε το έναυσμα της δημιουργίας αυτής της μικρής σελίδας στο διαδίκτυο. Σκοπός της προσπάθειάς μας αυτής είναι:
· Να καλύψουμε την ανάγκη ενημέρωσης των απανταχού Πολυρραχιωτών
· Να παροτρύνουμε τις νεότερες γενιές να γνωρίσουν τις ρίζες τους και να αγαπήσουν τη γενέτειρα των προγόνων τους.
· Να προβάλουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου μας.
Καλή ξενάγηση!

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Η γεωγραφική θέση του Πολυρράχου


(Απόσπασμα από το προς έκδοση βιβλίο του Γεώργιου Π.Δαλαγιώργου)
Η θ έ σ η  τ ο υ. Το Πολύρραχο ανήκει στη Δυτική Μακεδονία, βρίσκεται  34 χλμ. Νοτιοανατολικά της Κοζάνης, 158 χλμ. Νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης και 91 χλμ. Βόρεια της Λάρισας και σε υψόμετρο 650μ. 
            Το Πολύρραχο είναι ένα πολύ μικρό και γραφικό χωριό. Είναι κτισμένο στις απολήξεις των καμβουνίων ορέων πάνω σ’ ένα μικρό λόφο. Η  πλούσια χλωρίδα και οι απερίγραπτες εναλλαγές  χρωμάτων , δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο που σε συνδυασμό με την μοναδική θέα που έχει προς την λίμνη Πολυφύτου, τον κάμπο της περιοχής των Σερβίων  και τον ορεινό όγκο των Καμβουνίων και Πιερίων,  προσδίνουν μοναδική ομορφιά και γαλήνη.
            Η περιοχή είναι ορεινή με πολύ όμορφα και εντυπωσιακά τοπία.

           
Τ ο  φ υ σ ι κ ό  π ε ρ ι β ά λ λ ο ν .  Το Πολύρραχο συγκαταλέγεται στους οικισμούς που γεωγραφικά βρέθηκε στη δίοδο που συνέδεε από αρχαιοτάτων χρόνων  τη Μακεδονία με τη Θεσσαλία. Η κομβική αυτή γεωγραφική θέση του οικισμού, σε συνδυασμό  με τα ειδυλλιακά και άγρια τοπία που φτιάχτηκαν από το «καλλιτεχνικό χέρι» της φύσης, προσέδωσαν στο Πολύρραχο ιδιαίτερη αίγλη.
Είναι ορεινό χωριό και βρίσκεται στις απολήξεις των καμβουνίων ορέων πάνω σε ένα λοφίσκο σε υψόμετρο 650 μέτρων που το ομορφαίνει η πλούσια βλάστηση σε: πουρναριές, βελανιδιές, γαύροι, πεύκα, έλατα, κέδρα, γκλοκνιές, θράψα, σφυνδάνια, κρανιές, μαυροστιές,  άγριες σουρβιές, τσαπουρνιές, καραγάτσια, πλατάνια, καβάκια, καρυδιές, αμυγδαλιές, κερασιές, δαμασκηνιές,  αγριογκορτσιές, μηλιές, συκιές, αγριομηλιές, αγριοτριανταφυλλιές,    αγριοκέρασα (ή χαμοκέρασα),  άγριο και ήμερο τσάι του βουνού, μέντα(τσάι), χαμόμηλο, βατόμουρα, κάτσαντες, αρωματικά  και φαρμακευτικά φυτά, μεγάλη ποικιλία αγριολούλουδων…..  . 
Το Πολύρραχο πλούσιο σε πανίδα αποτελούσε και αποτελεί φυσικό καταφύγιο άγριων ζώων : αγριόχοιρων, λύκων, αλεπούδων, αγριόγατων, λαγών, κουναβιών, ασβών, νυφιτσών, χελωνών,   πουλιών (πέρδικες,  κίσσες, μπεκάτσες, αγριοπερίστερα, τρυγόνια, καρακάξες, κοράκια, σπίνοι, αηδόνια, κοτσύφια, δεκαοχτούρες, τουρτούρες, χελιδόνια, γκιώνιδες, μπούφοι, νυχτερίδες, σπουργίτια, κοκκινολαίμηδες, σουσουράδες κούκοι, κουκουβάγιες, τρυποκάρυδοι, σαϊνια, σταυραετοί (στο παρελθόν μέχρι τη 10ετία του 1970 ), γύπες (που έχουν να εμφανιστούν από τη δεκαετία του 1960), φίδια (οχιές, σαϊτες, δενδρογαλιές, νερόφιδα κ.α.), σαύρες,  ……..   .
Με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα δημιουργείται η δυνατότητα για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού (φυσιολατρικό, ορειβατικό κ.α.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βουνό αποτελεί επί δεκαετίες, με απόφαση του Δασαρχείου Νομού Κοζάνης, καταφύγιο θηραμάτων.
Οι αντιθέσεις των ποικίλλων χρωμάτων  των φυτών και των αγριολούλουδων που δημιουργεί η φύση, σε συνδυασμό με το θρόισμα των φύλλων των δένδρων και των φυτών, καθώς επίσης και με τους μουσικούς αηδούς της πανίδας,  δημιουργεί  ειδυλλιακό  τοπίο, που μπορείς με τις ώρες να το παρατηρείς και να νοιώθεις το απέραντο της μαγείας  που μόνο η φύση μπορεί να σου προσφέρει.
Την ομορφιά συμπληρώνει, το μοναδικό στην περιοχή πάρκο αναψυχής (αναψυκτήριο) στη θέση «Μεγάλη Βρύση», με την πλούσια φυσική ομορφιά που το προσδίνουν σήμερα  οι τρεις πελώριοι και καλοφτιαγμένοι από τη φύση Πλάτανοι (ενώ στο παρελθόν υπήρχαν άλλοι δύο αιωνόβιοι πλάτανοι, τρία πελώρια καραγάτσια και δύο μουριές που δεν υπάρχουν σήμερα), οι οποίοι χρονολογούνται από τους κατοίκους ( με έτος αναφοράς  το  2000), ο πρώτος με περίμετρο 7,50 μέτρα, περίπου 250-300 ετών, ο δεύτερος περίπου 50-60 ετών και ο τρίτος και μικρότερος 20 ετών (τον φύτεψε ο Ιωάννης Δ. Δημόπουλος το έτος 1980), το δροσερό κρυστάλλινο νερό της εκεί πηγής (στο παρελθόν πριν την καλλιέργεια της πηγής για υδροδότηση του οικισμού το νερό έρεε με μεγάλη αφθονία), η δροσιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα χιόνια και η άγρια ομορφιά της φύσης κατά τους χειμερινούς μήνες.
Επίσης όπου κι αν γύρει κανείς το  βλέμμα του διακρίνει δασωμένους λοφίσκους που πάνω τους φιλοξενούν επί αιώνες  τα πολλά εξωκλήσια του χωριού.
Ανάμεσα στον ορεινό όγκο της έκτασης του χωριού υπάρχουν αγροί που καλλιεργούνται από τους κατοίκους Πολυρράχου με σιτηρά κυρίως και κάποιες δεντροκαλλιέργειες που προσδίνουν την δική τους ομορφιά στο όλο τοπίο και βοηθούν στην αγροτική ανάπτυξη του χωριού.
           
Έ κ τ α σ η . Το Πολύρραχο έχει έκταση 16.424 στρέμματα .
           
Π λ η θ υ σ μ ό ς. Σύμφωνα με  στοιχεία  της  στατιστικής   υπηρεσίας  και του Αρχείου της Κοινότητας Πολυρράχου ο πληθυσμός του χωριού Πολυρράχου διακυμάνθηκε από το έτος 1920 (ίδρυση της Κοινότητας) ως εξής:         
Το έτος 1920 είχε  146 κατοίκους (απογραφή 1920)
Το έτος 1928 είχε  203 κατοίκους (απογραφή 1928)
Το έτος 1940 είχε  267 κατοίκους (απογραφή 1940)
Το έτος 1951 είχε  270 κατοίκους (απογραφή 1951).
Το έτος 1961 είχε  322 κατοίκους (απογραφή 1961).
Το έτος 1971 είχε  240 κατοίκους (απογραφή 1971).
Το έτος 1981 είχε  209 κατοίκους (απογραφή 1981).
Το έτος 1991 είχε  195 κατοίκους (απογραφή 1991).
Το έτος 2001 είχε  200 κατοίκους (απογραφή 2001).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου