Το απαράμιλλο ενδιαφέρον και η αγάπη για τον τόπο μας, έδωσε το έναυσμα της δημιουργίας αυτής της μικρής σελίδας στο διαδίκτυο. Σκοπός της προσπάθειάς μας αυτής είναι:
· Να καλύψουμε την ανάγκη ενημέρωσης των απανταχού Πολυρραχιωτών
· Να παροτρύνουμε τις νεότερες γενιές να γνωρίσουν τις ρίζες τους και να αγαπήσουν τη γενέτειρα των προγόνων τους.
· Να προβάλουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου μας.
Καλή ξενάγηση!

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ονομασία του χωριού

(μέρος αποσπάσματος από το προς έκδοση βιβλίο του Γεώργιου Π. Δαλαγιώργου)
Η Πρώτη ονομασία του χωριού ήταν «Ράχοβο», δόθηκε πιθανότατα από τους Βούλγαρους και σήμαινε «τόπος με καρυδιές».
          Τη χρονική περίοδο που πρέπει να δόθηκε αυτό το όνομα δεν τη γνωρίζουμε, μόνο συμπερασματικά από διάφορους συγγραφείς βιβλίων της περιοχής Σερβίων το προσδιορίζουμε με επιφύλαξη κατά το 995-1001 μ.Χ.
            Συγκεκριμένα,  ιστορικές αναφορές στην περιοχή μας περιγράφουν ότι κατά το τέλος του 10ου μ.Χ. αιώνα, επί Βουλγάρου τσάρου Σαμουήλ, το φρούριο των Σερβίων υποκύπτει  υπό τον προσωρινό Βουλγαρικό ζυγό (995 – 1001 μ.Χ.), μαζί με όλη την Νότιο Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία και κυρίως Ελλάδα.
Καθώς φαίνεται, την προαναφερθείσα  περίοδο που καταλήφθηκαν τα Σέρβια και ολόκληρη φυσικά η ευρύτερη περιοχή των Σερβίων από τους Βούλγαρους, δόθηκε το όνομα «Ράχοβο», τόπος, όπως αναφερθήκαμε παραπάνω, με πολλές καρυδιές. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από διηγήσεις κατοίκων (γερόντων) Πολυρράχου, που αναφέρουν ότι  στην  τοποθεσία «Γκομπλίστρι» ή «Μπαχτσέδες» ή «Αρζερούνα (όπως λεγόταν επί τουρκοκρατίας)» , υπήρχαν πάρα πολλές Καρυδιές.   Είναι κατά την άποψή μου η πιο πιθανή εκδοχή της ονοματοδοσίας.
Η ονομασία «Ράχοβο» διατηρήθηκε μέχρι τον Ιούλιο του έτους 1927.
Τον μήνα Αύγουστο του ίδιου  έτους μετονομάστηκε Πολύρραχο (το).  Είναι προφανές ότι πήρε το όνομα του από τις κορυφογραμμές των υψωμάτων (ράχες), που το περιβάλλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου