Το απαράμιλλο ενδιαφέρον και η αγάπη για τον τόπο μας, έδωσε το έναυσμα της δημιουργίας αυτής της μικρής σελίδας στο διαδίκτυο. Σκοπός της προσπάθειάς μας αυτής είναι:
· Να καλύψουμε την ανάγκη ενημέρωσης των απανταχού Πολυρραχιωτών
· Να παροτρύνουμε τις νεότερες γενιές να γνωρίσουν τις ρίζες τους και να αγαπήσουν τη γενέτειρα των προγόνων τους.
· Να προβάλουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου μας.
Καλή ξενάγηση!

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Πώς να μάθω τα πάντα για το τρέξιμο!


Το τρέξιμο εξ’ ορισμού είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να κινηθείτε με τα πόδια από ότι στο περπάτημα. Σύμφωνα με την αθλητική ορολογία το τρέξιμο ορίζεται, ως ο βηματισμός εκείνος που σε κάποιο σημείο κατά την διάρκεια της εκτέλεσης και τα δυο πόδια βρίσκονται στον αέρα. Το τρέξιμο κατά μια έννοια είναι η εξέλιξη του περπατήματος ή της πεζοπορίας αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η δυνατότητα για τρέξιμο εμφανίστηκε πριν από περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια. Φαίνεται ότι οι πρόγονοί μας ήταν άριστοι δρομείς αντοχής, πιθανώς για να μπορούν να φτάνουν στα νεκρά ζώα πιο γρήγορα από τις ύαινες. Οι πρόγονοι του ανθρώπου που ζούσαν στις αφρικανικές σαβάνες έπρεπε να ανταγωνιστούν τις ύαινες, οι οποίες ήταν καλοί δρομείς. Το τζόκινγκ είναι μια μορφή τρεξίματος σε έναν αργό, ήπιο και ήρεμο ρυθμό. Η κύρια πρόθεση είναι να αυξηθεί η φυσική κατάσταση χωρίς πίεση και ένταση.
Συμβουλές για σωστή προπόνηση

1. Όταν προπονείσαι να προ-θερμαίνεσαι επαρκώς και να αποθερμαίνεσαι επίσης επαρκώς!
Οι μύες και τα όργανα πρέπει να προσαρμοστούν στην επιβάρυνση της προπόνησης σιγά σιγά, γι αυτό απαιτούνται τουλάχιστον 10 λεπτά.. Το ίδιο σημαντικό είναι να ρίχνουμε σιγά σιγά την ένταση της προπόνησης στο τέλος. Οι σφυγμοί πέφτουν και το ξεΐδρωμα είναι λιγότερο δυσάρεστο.
2. Να βελτιώσεις την αντοχή σου!
Δεν έχει σημασία σε ποιο ρυθμό, κάθε βήμα που κάνεις είναι σημαντικό
3. Να ρυθμίσεις το σωματικό σου βάρος!
Νεαροί άνδρες έχουν ένα μέσο ποσοστό λίπους 15-18%, νεαρές γυναίκες 25-30%. Εκείνοι κι εκείνες που έχουν τιμές μεγαλύτερες από τις παραπάνω θα πρέπει να κάψουν λίπος.
4. Να αποφεύγεις τους τραυματισμούς!
Εκείνος που ξεκινάει την προπόνηση κουβαλώντας τα σφιξίματα, τα πιασίματα ή τους πόνους από την προηγούμενη φορά βρίσκεται σε κίνδυνο!
5. Να διατρέφεσαι υγιεινά και να ντύνεσαι κατάλληλα!
Τροφή που σε κρατάει για πολύ, ολικής άλεσης προϊόντα, χωρίς την επιβολή της χορτοφαγίας, τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, όχι όμως δίαιτες με γλυκά, διατροφή φτωχή σε λίπη, αν και δεν πρέπει να λείπουν τα φυτικά έλαια που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα, αυτοί είναι επιγραμματικά οι άξονες μιας υγιεινής διατροφής για δρομείς.
6. Να βελτιώσεις το ρυθμό σου!
Εκείνος που δεν είναι πια αρχάριος εκπαιδεύεται αρχικά στο ρυθμό τρέχοντας γρηγορότερα το τελευταίο 1/3 της απόστασης στο συνεχόμενο τρέξιμο της προπόνησής του.
7. Να βελτιώσεις την ταχύτητά σου!
Εκείνος που είναι υγιής και δε μπορεί να τρέξει τα 100 μέτρα σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα, δε μπορεί να προσδοκά μια επίδοση στο μαραθώνιο κάτω από 3ω45΄.
8. Να ξεκουράζεσαι επαρκώς!
9. Να έχεις ποικιλία στην προπόνησή σου!
Η ποδηλασία και το κολύμπι σχηματίζουν πολλές και διαφορετικές πτυχές του μυοσκελετικού συστήματος, η προπόνηση στο γυμναστήριο μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη στην αντοχή, όπως και η γυμναστική βελτιώνει την ευλυγισία.
Από pesmoupws.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου